Ruim 140 deelnemers werkten tijdens de tweede Brabantse Jongerentop door henzelf aangedragen belangrijke thema’s uit als Jongerenparticipatie, Wonen, Milieu (luchtkwaliteit) en Natuur.

“Een gezellig evenement waar je rechtstreeks met mensen van de provincie in gesprek gaat en dus echt gehoord wordt! En dan kom je ook nog eens allemaal gemotiveerde leeftijdsgenoten tegen waar je gezellig mee kan netwerken. Een win-win situatie dus.” – Brabantse jongere

Dinsdag 8 november organiseerde Zet in opdracht van Provincie Noord-Brabant de tweede Brabantse Jongerentop in de Tilburgse Cultuurfabriek Hall of Fame. Ruim 140 deelnemers werkten door henzelf aangedragen belangrijke thema’s uit: Jongerenparticipatie, Wonen, Milieu (luchtkwaliteit) en Natuur. Alle adviezen, ideeën en oplossingen zijn door de jongeren vormvrij vastgelegd. Op schrift, in een rap, of via mindmapping.

plantenbakken

‘Fijne plek ook, ff een keer wat anders dan een statig provinciehuis. Ook leuk om te zien dat je op verschillende manieren je mening kon uiten; door te schrijven, door creatief bezig te zijn, maar ook gewoon door te praten. Dus eigenlijk top!’ – Brabantse jongere

We zagen een mix van betrokken jongeren tussen de 17 en 27 jaar, uit grotere Brabantse steden of kleinere dorpen achteraf. Met een politieke agenda, of met een grote betrokkenheid (of zorg?) voor het vinden van een geschikte woning als je nog niet zo’n insider op woningmarkt bent. Wat betekent het voor jou als een verbetering van de luchtkwaliteit betekent dat je minder kan vliegen of dat er geen houtstook meer plaats kan vinden? 

Vastleggen van alle ideeën en adviezen is belangrijk want, zo geeft ook gedeputeerde Hagar Roijackers (Water, Natuur en Gebiedsgerichte aanpak) aan, ‘we gaan met de opbrengst van de avond aan de slag als college’.

Collage Jongerentop
‘We hebben allemaal adviezen uitgegeven vandaag, maar het is natuurlijk ook zeer belangrijk dat er iets gedaan wordt met die adviezen en dat we niet alleen nu gehoord worden, maar dat we eigenlijk in alle processen meegenomen worden. Want jongeren willen praten, ze kunnen praten, ze kunnen communiceren, je hebt het gezien, gehoord, je gaat misschien nog andere jongeren horen. Maar doe er vooral ook iets mee!’ – Brabantse jongere

De Young Professionals Raad van Brabant Advies riep met het manifest 'Geef ruimte aan jongeren!' gedeputeerde Stijn Smeuldersop om er samen met andere Brabantse beleidsmakers, bestuurders en politici voor te zorgen ‘dat de huidige en toekomstige jonge generaties een hoopvolle toekomst hebben’.
 
Het manifest vind je hier: https://www.brabantadvies.com/geef-ruimte-aan-jongeren/


Bekijk de aftermovie!