Verslag van een leerzame reis op weg naar Altena

In de nieuwe fusiegemeente Altena hebben we in de praktijk geëxperimenteerd met het nieuwe samenspel tussen overheid en inwoners. Met elkaar een visie op de nieuwe gemeente ontwikkelen en gebruik maken van de energie kwaliteiten die in de samenleving aanwezig zijn. Op zoek naar nieuwe manieren van samenwerken om concrete projecten tot uitvoering te brengen. Waarbij de gemeente niet vanzelfsprekend de projecten realiseert, maar ook inwoners een actieve rol hebben. 

Maar hoe doe je dat als gemeente? Wat betekent het voor onze rol en de representatieve democratie? Welke structuur, kwaliteiten en cultuur zijn nodig om het nieuwe samenspel vorm te geven? Wat betekent het voor inwoners? Wat zijn de nieuwe verwachtingen van de overheid? Zet begeleidde het proces en ontwikkelde een aanpak waarbij ambtenaren en bestuurders steeds in korte leercycli reflecteerden en samen met inwoners het samenspel vorm gaven. 

Wat we leerden van deze ontdekkingsreis hebben we vastgelegd in een beeldend verslag, met ervaringen van betrokkenen en een kompas voor het nieuwe samenspel dat we tijdens de reis hebben ontwikkeld.

Nieuwsgierig naar de aanpak en de praktijkverhalen uit Altena? Bestel dan hier het reisverslag!


Verslag van een leerzame reis op weg naar Altena