TOEGANKELIJKHEID EN ZORG OP HET VAKANTIEADRES

Vaak is het voor ouderen, gehandicapten en hulpbehoevenden lastig om een ideaal vakantieverblijf te vinden. Zij hebben daar de juiste zorg en hulpverlening nodig, die zij thuis ook hebben. Stichting Kempen Goed wilde ook voor deze groep een passend aanbod realiseren. Overnachting in een knusse B&B, charmant dorpshotel of gezellige bungalow, met de gewenste thuiszorg en eventueel aangepaste maaltijden en hulpmiddelen.

VRAAG EN AANBOD VERBINDEN

‘Een vakantie zonder zorgen in de Brabantse Kempen’ is een schoolvoorbeeld van ketengerichte aanpak. Na onderzoek onder potentiële klantgroepen verbond Zet in deze pilot verschillende partijen met kansen in de markt. Initiatiefnemer Stichting Kempen Goed als vertegenwoordiger van ruim 300 plattelandsondernemers in De Brabantse Kempen, Joris Zorg als thuiszorgorganisatie in de regio en 14 recreatieondernemers. Bij reservering kan de gast meteen de benodigde ondersteuning aanvragen: een aangepaste maaltijd voor diabetici, een verhoogd bed of een verpleegster die helpt bij het wassen en aankleden. Door te denken in arrangementen gaat het aanbod verder dan zorg gekoppeld aan een toegankelijke verblijfsaccommodatie. In geval van geïndiceerde thuiszorg, worden de kosten vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet.

Logo Kempen Goed
Logo Provincie Noord-Brabant
Logo Joris Zorg

De rol van ZET

Inventarisatie en advies

Zet heeft alle deelnemende bedrijven gecontroleerd op toegankelijkheid en geadviseerd over vereiste aanpassingen. Niet alleen de verblijfsaccommodaties maar ook musea, restaurants, doe-boerderijen en zelfs een fietsverhuurbedrijf dat speciale rolstoelfietsen verhuurt.

 

Informatieverstrekking

Op www.gewoonweg.nl en www.vakantiezonderzorgen.com is per deelnemend bedrijf te zien in hoeverre het bedrijf toegankelijk is en hoe je zowel de overnachting als de zorg kunt reserveren.

Training sociale toegankelijkheid

De deelnemende ondernemers hebben tijdens onze training Welkome Gasten zelf ervaren hoe het is om een beperking te hebben. De focus lag op bejegening, want ook mensen met een beperking willen graag zo normaal mogelijke benaderd worden.

SOCIAAL RESULTAAT

Mensen met een zorgbehoefte kunnen een vakantie boeken met de vertrouwde zorg. Snel, gemakkelijk en zonder extra kosten. De eerste vakantiegangers die gebruik maakten van het nieuwe aanbod, beoordelen zowel de deelnemende ondernemingen als de zorg gemiddeld met een 9.