ZORGTOERISME MOGELIJK MAKEN

‘Zorgeloos Vechtdal’ is een initiatief van Vechtdal Marketing en de gemeenten in het Overijsselse Vechtdal. Zij willen hun regio op de kaart zetten als icoon voor zorgeloos genieten. Zorgtoerisme mogelijk maken begint bij het verbeteren van de fysieke en mentale toegankelijkheid van accommodaties, horeca, attractieparken en andere vrijetijdsvoorzieningen. Met andere woorden: weghalen van drempels en bewust omgaan met gasten die vanwege hun zorgbehoefte anders niet op vakantie kunnen. Via een module kunnen gasten straks online de nodige zorg bijboeken op de gewenste locatie. Daarvoor worden afspraken gemaakt met zorgleveranciers.

OPRICHTING KENNISCENTRUM

Zet is betrokken bij de ontwikkelingsfase vanwege eerdere ervaringen met het opzetten van zorgtoerisme, onder andere in de Brabantse Kempen en de regio Breda. Om de resultaten van het project te versnellen en borgen richten de samenwerkingspartners het kenniscentrum Zorgeloos Vechtdal op. Daar moeten zowel de ondernemers als de vakantiegangers terecht kunnen voor meer informatie. Om ondernemers te stimuleren tot het realiseren van de noodzakelijke aanpassingen, zijn de initiatiefnemers in gesprek met de provincie Overijssel over een subsidieregeling. Als deze wordt goedgekeurd gaat Zet onder meer bijeenkomsten organiseren om kennis te delen en om te stimuleren dat deelnemende bedrijven en organisaties hun aanbod bundelen in arrangementen.

Betrokken partijen

  • Vechtdal Marketing
  • Recreatieondernemers
  • Ongehinderd
  • Zorg op Locatie
  • Ondernemershuis voor het Vechtdal
  • De Vechtdalgemeenten
  • Lokale belangenorganisaties
  • Zet

Provincie Overijssel en de Vechtdalgemeenten ondersteunen het project financieel. 

De rol van ZET

Projectontwikkeling

Op basis van onze expertise hebben wij ingezet op het bewustwordingsproces bij betrokken partijen en het belang van bejegening. Vanuit onze ervaringen met eerdere projecten hebben wij ook meegedacht in de financiering, het boekingsproces, de selectie van zorgleveranciers en het ontwikkelen van een kenniscentrum.

 

Voorlichting en inspiratie

Bij de kick-off van het project hebben wij ondernemers gewezen op het belang van een integrale aanpak van zorgtoerisme. Het gaat om het geheel aan toegankelijke faciliteiten die je in de regio biedt en het denken in veelzijdige arrangementen. In een workshop voor ondernemers, gemeenten en belangenorganisaties hebben wij vervolgens de positieve effecten van een beter toegankelijk aanbod duidelijk gemaakt.

SOCIAAL RESULTAAT

Ondernemers in het Vechtdal zien het belang en de potentie van toegankelijk ondernemen en willen daar mee aan de slag.

Eelke Kelderman van Eelke Droomt bedient zelf het pontje over de Vecht. Film van de website Zorgeloos Vechtdal.