Aanleiding

Spelen is voor kinderen de essentie van het leven. Via hun spel leren kinderen zichzelf en de wereld kennen. Als kinderen de kans krijgen spelen ze altijd en overal. En vooral: samen met andere kinderen. Niet alle kinderen krijgen die kans. Heel veel speelplekken zijn niet toegankelijk en kinderen met een beperking hebben vaak geen contact met kinderen in de buurt. Het VN-Verdrag Handicap benadrukt het recht om samen op te groeien en samen te spelen.

Een belangrijk aandachtspunt voor een inclusieve gemeente is het speelbeleid en speelvoorzieningen, voor alle kinderen, met én zonder handicap.

Aanpak

Zet adviseert gemeenten bij het opstellen en uitvoeren van een lokale inclusie agenda en inclusief (speel)beleid in samenwerking met ervaringsdeskundigen. Zet biedt een maatwerktraject. Afhankelijk van de specifieke wensen van een gemeente kan worden gekozen voor één (of meerdere) van de volgende onderdelen: advies, samenspeelscan, workshops of procesbegeleiding. 

Opdrachtgevers

Zet adviseerde de volgende gemeenten over hun samenspeelbeleid:

  • Gemeente Hardenberg
  • Gemeente Heerenveen
  • Gemeente Utrecht
  • Gemeente Amersfoort
  • Gemeente Beuningen
  • Gemeente Haarlemmermeer
  • Gemeente Bernheze
  • Gemeente Zwolle
  • Gemeente Berg en Dal

De rol van ZET

Advies

Zet adviseert gemeenten bij het opstellen en uitvoeren van een lokale inclusie agenda en inclusief (speel)beleid in samenwerking met ervaringsdeskundigen.

Samenspeelscans

Zet voert op speelplekken samenpeelscans uit en geeft per speelplek een advies over verbetering van de toegankelijkheid en samenspeelwaarde.

Workshops

Zet organiseert voor gemeenten workshops waarbij ambtenaren, ouders, medewerkers of vrijwilligers van speeltuinen en (zorg)professionals kennis op doen over samen spelen. Deelnemers krijgen adviezen en tips gericht op het vergroten van de toegankelijkheid en speelwaarde van openbare en beheerde speelplekken. Ook is er ruimte om in gesprek te gaan over wat en wie er voor nodig is om de samenspeelcultuur binnen de gemeente en op specifieke speelplekken op een positieve manier te beïnvloeden.

Procesbegeleiding

Zet helpt gemeenten (en betrokken stakeholders) bij hun ambities om meer samenspeelplekken en een inclusieve speelcultuur te realiseren. Hierbij maken we gebruik van diverse participatie- en co-creatie methodieken.

Sociaal resultaat

Als kinderen mét en zonder beperking spelenderwijs leren omgaan met verschillen en rekening houden met elkaar, leggen we de basis voor een samenleving waarin het vanzelfsprekend is dat iedereen kan meedoen. 

kinderen op schommel