Nicolle van Hoof

adviseur / projectleider

Gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid heeft mij in mijn leven altijd beziggehouden. Waarom kan de één wel deelnemen en de ander niet?

Vanuit mijn achtergrond in de revalidatiezorg weet ik dat het leven met een beperking uitdagingen kan geven op allerlei gebieden. Die uitdagingen zijn voor iedereen weer anders en gaan verder dan het wegnemen van fysieke drempels. Ik vind het veel interessanter om te kijken naar participatie in werk, mobiliteit, wonen en vrije tijd. Door een aandoening of chronische ziekte is dit vaak niet vanzelfsprekend.

Bij het zoeken naar oplossingen geloof ik in de kracht van verbinding, in openheid en kwetsbaar durven zijn. Vragen stellen, geen aannames doen, maar ruimte creëren voor het gesprek en de verdieping. Want wie weet beter wat iemand kan helpen dan de betrokkene zelf? Ook hebben ervaringsdeskundigen me vaak verrast met hun creatieve en simpele oplossingen. Daarom vind ik het zo belangrijk dat beleidsmakers en ondernemers met hen het gesprek aangaan. De drempels tussen elkaar letterlijk en figuurlijk wegnemen, dat is waar ik voor sta.

Door mijn eerdere rollen als gemeenteraadslid en voorzitter van een wijkraad weet ik hoe kansrijk, maar ook ingewikkeld burger- en overheidsparticipatie kan zijn. De rol van de gemeente, maar ook van de burgers is in ontwikkeling, onder andere door de transities. Na de eerste jaren van de transities, is het nu tijd voor de transformatie. Vanuit mijn ervaring en achtergrond kan ik belangen verenigen, werken naar verbinding en concrete bouwstenen voor een inclusieve samenleving.

Nicolle van Hoof