Eefje Ernst Ir.

social designer / projectleider

Complexe maatschappelijke vraagstukken ontwerpend aanpakken, dat doe ik al ruim tien jaar als social designer aan de meest uiteenlopende onderwerpen:

  • Hoe kunnen we ons als samenleving voorbereiden op ouder worden en mantelzorg?
  • Hoe kunnen mensen met een smalle beurs aansluiten bij de energietransitie?
  • Hoe bereiden overheid en bewoners zich samen voor op extreem weer?

Het zijn vraagstukken waar verschillende overheden, afdelingen en organisaties tegelijk mee te maken hebben maar die óók direct van invloed zijn op ons dagelijks leven en andersom. Deze complexiteit maakt dat je het vraagstuk niet oplost met een uurtje vergaderen en een beetje logisch nadenken. En dan wordt het leuk!

Ik daag multidisciplinaire teams uit om hun vraagstuk ontwerpend aan te pakken; om écht nieuwsgierig te zijn naar het probleem, om creatief te zijn in het vinden van oplossingen, om die oplossingen direct in de praktijk uit te proberen en daar weer van te leren.

Dat betekent voor mij altijd een combinatie denken en doen. Van lastige vragen stellen om het proces verder te helpen. Van een vraagstuk doorgronden en daarna zo visualiseren dat het voor iedereen begrijpelijk wordt. Van praktisch projectleiderschap én ruimte voor creativiteit.

Zo maken we samen kleine stappen vooruit in de grote transities waar we mee te maken hebben.