De Dutch Design Week 2019 zit er weer op! En daarmee ook de eerste editie van de Zet DDW Tours. In totaal gaven we zes tours aan diverse groepen (gemeenten, provincie, woningcorporaties, projectontwikkelaars, architecten, stedenbouwkundigen en mensen uit de zorg). Ter voorbereiding hebben onze Social Designers allerlei initiatieven, verhalen, ontwerpers, projecten en diensten gescout om hieruit de  socialdesign highlights van de DDW19 te selecteren. De door ons geselecteerde voorbeelden geven inzicht in wat sociale innovatie voor mensen kan betekenen. Zet gidste deelnemers langs bijzondere werken en inspirerende designs. Een mooie route door het kloppend hart van DDW: Strijp-S (met onder andere Klokgebouw en het Ketelhuisplein), langs het werk van afgestudeerden van de Design Academy Eindhoven op het Campina terrein en via inspirerende plekken als het Drents Dorp. 

Een aantal pareltjes 

Neem bijvoorbeeld de Embassy of Safety, met de samenwerking tussen politie en social designers. Gedurende de DDW werd ter plekke door social designers onderzoek gedaan rondom thema’s als ondermijning en georganiseerde misdaad. Wat als… buurtbewoners bijdragen om georganiseerde misdaad te bestrijden? En hóe kun je dat stimuleren? Ook het project KlusPlus is een mooi voorbeeld van social design. Met KlusPlus draaien de ontwerpers Nicky Liebregts & Manon van Hoeckel de hulpvraag van ouderen om. Ze brengen de talenten van senioren in kaart en zoeken vervolgens uit wie hun inzet goed kan gebruiken. Ook bezochten we ontwerpers die met ludieke interventies het systeem bevragen. Zo verkende Maurik Stomps de grenzen van de publieke ruimte en zette Cécile Espinasse, de winnaar van de Social Design Talent Award, vraagtekens bij het kwaliteitsplan Openbare Ruimte, door dit vanuit het perspectief van plantsoenmedewerkers en bewoners te benaderen. En hoe leuk is het om een tentoonstelling vraaggericht te maken, door bezoekers touwtjes te laten trekken en vanuit hún vraag het verhaal van de ontwerper te tonen? Een pareltje van de DDW door Renee Scheepers, ontwerper en onderzoeker. Juist de verhalen achter de designs en de toelichting van de ontwerper maken de tour heel waardevol. 

mensen op bezoek ddw tour

Social design voor maatschappelijke opgaven 

Wil je weten hoe wij social design à la Zet in de praktijk brengen? Lees onze ZetLabReports waarin we verslag doen van het social design proces bij een gebiedsontwikkeling in Breda en voor een inclusieve energietransitie in vier Brabantse gemeenten. Beter nog: neem contact op met één van onze senior social designers: Cindy van den Bremen of Eefje Ernst.  

"Social design à la Zet: voor opgaven die je niet oplost met een brainstorm en wat logisch nadenken".