Gemeenten letterlijk in beweging

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in de afgelopen maanden op vijf plaatsen in Nederland gemeenten geïnformeerd over de lokale inclusie agenda. De vijf locaties bestrijken heel het land. Naast de informatie vanuit de VNG en Ieder(in) waren er workshops ‘bewustwording’ en ‘digitale toegankelijkheid’. Zet was gevraagd om bij iedere bijeenkomst de aanwezigen een ervaring aan te reiken. Een ervaring die ook tot verhoogde bewustwording zal leiden.

Telkens verzorgden twee mensen van Zet dit actieve onderdeel van de themadag. Bij de inloop, tijdens de pauze en voorafgaand aan de borrel werden rolstoelen, blindenbrillen en stokken alsmede een VR-bril (thema: dementie) ingezet. Op iedere locatie zag je hierdoor wethouders, beleidsmedewerkers en andere gasten tastend door de gangen gaan. Veel animo was er om op een rustig plekje de VR-bril op te zetten. Met een korte inleiding en een gesprek na afloop van het bekijken van de beelden, bleek dit veel indruk te hebben gemaakt op de gasten. Ook het zelf rijden in de rolstoel door de locatie – inclusief enkele oefeningen en opdrachten – werd hoog gewaardeerd.

De eerste week werden ervaringstrajecten aangeboden in Hoofddorp (gemeente Haarlemmermeer), Maastricht en Rotterdam. Een week later werd de landelijke rondgang vervolgd in Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug) om het geheel af te sluiten in het Drentse Norg (gemeente Noordenveld).

Naast het verzorgen van de actieve oefeningen werd door Zet ook informatie aangereikt over de mogelijkheden om tot een LIA (Lokale Inclusie Agenda) te komen. Het boek (mei 2019) Lokale Inclusie, van agenda naar impact, werd door praktisch iedere bezoeker meegenomen.