Blog Jim Retra, trainee bij Zet

Jim Retra buitenlocatie

Mijn blik op de inspiratiesessie Natuur en Toegankelijkheid

Gelijktijdig met mijn eerste week bij Zet vond de Week van de Toegankelijkheid plaats. Een van de onderdelen van deze week was de door Zet georganiseerde inspiratiesessie natuur en toegankelijkheid. Tijdens deze inspiratiesessie heb ik kennis mogen maken met een aantal deelnemers met inspirerende initiatieven en een grenzeloze ambitie rondom het thema natuur en toegankelijkheid.

Boeiend om te zien was dat deze initiatieven erg verschillend waren en gericht op meerdere doelgroepen die vooral in de implementatie veel van elkaar kunnen leren. Deze initiatieven varieerden van een belevingspad creëren voor visueel beperkten tot samen laten spelen van kinderen met- en zonder handicap.

Deze gepresenteerde initiatieven hebben mij direct aan het denken gezet. Zo streefde paralympisch atleet Stefan Rusch samen met zijn schoonmoeder Carin Miedema naar een toegankelijker strand voor mensen met een rolstoel. Na deze inspiratiesessie heb ik Stefan meteen op Wikipedia opgezocht en heb ik op YouTube video’s over ‘zijn’ sport wheelen bekeken. Na voorheen in alle eerlijkheid weinig te hebben met de paralympisch spelen was ik meteen onder de indruk van deze sport. De snelheid waarop deze atleten een afstand weten te overbruggen is zeer bewonderenswaardig.

Wat mij opviel tijdens de inspiratiesessie was dat de ambitie, hetzij iets anders ingekleed, bij de deelnemers in feite hetzelfde was. Alle deelnemers hebben het streven om de natuur in meest brede zin toegankelijker te maken voor mensen met een handicap ook in meest brede zin. Mooi om te zien was dat deze deelnemers letterlijk en figuurlijk buiten de gebaande paden durven te gaan. Zo was er een initiatief over het realiseren van een rolstoelpad dat een aantal setbacks kende. Uiteindelijk gaf de initiatiefnemer niet op en werd op een voor hem onbekende weg, namelijk crowdfunding, het gewenste bedrag opgehaald. Dit vind ik een klassiek voorbeeld van out-of-the-box denken.

Wat ik tof vind is dat na de presentatie van de initiatieven en een korte discussie we daadwerkelijk bij het naastgelegen Klim & Avonturen Bos Rocks ‘n Rivers de toegankelijkheid voor mensen met een beperking hebben getest. Paralympiër Stefan Rusch werd gevraagd om een van de  rolstoelvriendelijke onderdelen van het Klim & Avonturen Bos af te leggen met een rolstoel. Dit was een mooie ervaring voor hem maar ook voor de andere aanwezigen om de mogelijkheden hier te ontdekken en in beeld te zien.

Wat een leerpunt is voor de deelnemers in mijn ogen is dat ambitie wel reëel moet zijn en dat een initiatief gespitst op één specifieke doelgroep geen enkel probleem is, dat moeten we  juist toejuichen. Wanneer iedere deelnemer zich op een specifieke groep richt, hebben we samen toch een breed pallet aan initiatieven bedacht voor een grote doelgroep. Tevens moeten we de kansen die er liggen om van elkaar te leren niet onbenut laten. Zo hoeven andere initiatieven de setbacks van het rolstoelpad bijvoorbeeld niet meer te herleven. Kortom, het was een mooie inspiratiesessie waarin we veel van elkaar hebben gezien wat onze eigen initiatieven ook weer kunnen verbeteren.

Jim Retra, trainee Zet