Onlangs waren wij vanuit ITHACA aanwezig bij de 1ste Silver Economy Awards Ceremony in Brussel bij de European Committee of Regions. De gemeente Helmond en zorginstelling TanteLouise hebben beiden in hun categorie de derde prijs behaald bij de Silver Economy Awards. Deze prijs behaalden ze door hun innovatieve aanpak voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van ouderen in Europa. De Silver Economy kijkt met een positieve en creatieve blik naar de uitdagingen van een ouder wordende Europese bevolking en benadrukt dat deze ontwikkeling ook leidt tot kansen.

SilverEconomy award uitgereikt foto deelnemers

Gemeente Helmond

In de categorie publieke instellingen heeft de gemeente Helmond de 3de prijs gewonnen voor hun innovatieve aanpak in het omgaan met mensen met dementie. Samen met een consortium aan partners met onder andere KPN en Fontys Hogeschool heeft de gemeente Helmond een app ontwikkeld die gebruikt kan worden om de gezondheidszorg voor mensen met dementie te verbeteren. Leefstijlmonitoring en slimme sensoren maken een leefpatroon inzichtelijk en detecteren significante afwijkingen in dit leefpatroon en communiceren met mantelzorgers.

TanteLouise

In de categorie non-profit organisaties viel de Brabantse zorginstelling TanteLouise in de prijzen voor hun vernieuwende mogelijkheden die het leven in een instelling kunnen verbeteren. TanteLouise wil de zorg bieden die meest past bij de situatie waar patiënten in verkeren. Dit aanbieden van de meest passend zorg bestaat onder andere uit het bieden van meer vrijheden voor mensen met dementie in zorginstellingen. Bewoners mogen zich vrijer bewegen door het gebouw door bijvoorbeeld deuren te openen en naar buiten te lopen met ondersteuning van bewegingssensoren. In deze categorie won de Portugese inzending Go Live solutions dat samen met het Brabantse Gociety solutions een clip heeft ontwikkeld die op een gebruiksvriendelijk wijze bewegingen meet, een alarmfunctie heeft en de kans op vallen analyseert en de drager hiervoor waarschuwt.

Voor zowel de gemeente Helmond en TanteLouise was deze bijeenkomst een mooie kans om hun ervaringen te delen met initiatieven uit andere Europese regio’s, en tevens te leren van deze andere innovatieve aanpakken het gebied van technologie, digitalisering en robotica.

Logo The Silver Economy AwardsLogo Provincie Noord Brabant