Spannende finale tijdens viering 10 jaar Zet

kandidaten gouden zet

In een spannende finale van de Gouden Zet op donderdag 24 november, tijdens de viering van 10 jaar Zet in het Tilburgse Midi theater, koos het publiek en de vakjury unaniem voor de pitch van Sanne Konings die met haar concept “Om-arm” mantelzorgers en mensen met dementie verbindt. Zij versloeg daarmee de andere twee pitches: voedselbank 2.0 en Stumobiel. De winnares van de Gouden Zet ontving niet alleen een Gouden Zet Award van vakjury-voorzitter Henri Swinkels, gedeputeerde leefbaarheid en cultuur van de provincie Noord-Brabant, maar ook een startkapitaal en een half jaar begeleiding van de adviseurs van Zet.

De finale pitches

Het winnende concept van de Limburgse Sanne Konings  “Om-arm” stimuleert het contact tussen mantelzorgers en mensen met dementie  door middel van muziek en zorgt tevens voor de (h)erkenning  die mantelzorgers verdienen. 

Het team van “stUMobiel”, bestaande uit Lisa Stavenuiter, Marjolein Hordijk, Max Morres, Tobi de Kok en Tom Hessels, verbindt door middel van een deelauto eenzame ouderen en studenten met elkaar en verkleind tevens het mobiliteitsprobleem onder deze doelgroepen.

De derde finalist, Rob Adriaensen brengt met zijn “Voedselbank 2.0” voedseloverschotten en tekorten aan voedsel van klanten van de voedselbank samen in de lokale supermarkt om zo voedselverspilling te verminderen en de zelfredzaamheid van deze klanten te versterken.

Gouden Zet voor de maatschappij

De Gouden Zet Award is een initiatief van Stichting Zet uit Tilburg. Zet bestaat in 2016 tien jaar en grijpt dit jubileum aan om behalve terug te kijken op de afgelopen 10 jaar, ook vooral vooruit te kijken. Daar hoort de verbinding met de jongere generatie bij. Vanuit die gedachte is de Gouden Zet wedstrijd ontstaan. Jongeren werden uitgedaagd om met goede, wereld verbeterende ideeën te komen die mensen en organisaties met elkaar verbinden.

Uit maar liefst 92 inzendingen heeft de vakjury 5 kandidaten geselecteerd voor de halve finale op 7 november in het Provinciehuis Noord-Brabant te ’s-Hertogenbosch. Zij mochten daar hun idee aan de jury pitchen en maakten kans op één van de drie finaleplaatsen van 24 november.
 
De vakjury, bestaande uit Henri Swinkels (juryvoorzitter van de Gouden Zet en gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de Provincie Noord-Brabant), Adri Ederveen (directeur Sociale Zaken van Kloosterhotel de Soete Moeder), Hanane Abdellaoui (directeur van sociale onderneming Just Clean) en André Megens (operationeel manager bij Zet) selecteerden tijdens de halve finale de concepten “Om-arm”, “stUMobiel” en “Voedselbank 2.0” voor de finale.

De uitslag

Tijdens de finale op donderdag 24 november, mochten de drie finalisten de jury en het publiek  via een pitch overtuigen waarom zij met hun concept zouden moeten winnen. De vakjury en het publiek waren het unaniem over de uitslag eens: Rob Adriaensen eindigde met zijn Voedselbank 2.0 op de derde plaats.

De jury vertelt daarover: “Rob weet problemen om te buigen tot kansen door op georganiseerde wijze tegenstellingen in de maatschappij met elkaar te verbinden. Daarnaast heeft Rob een ijzersterke motivatie om met zijn concept een kwetsbare doelgroep weer zelfredzaam te maken.”

De tweede plaats is voor stUMobiel. “stUMobiel weet op verfrissende wijze een win-win situatie te creëren voor ouderen en studenten. Met ongetemd enthousiasme zijn zij nu al in gesprek met mogelijke ondersteunende partijen om het concept te gaan realiseren, zij komen er wel!”

Sanne Konings is met haar concept Om-arm de terechte winnaar van de Gouden Zet 2016: “Sanne weet op bijzondere en creatieve wijze in te haken op een groeiend maatschappelijk probleem en vanuit een interne drijfveer, waarbij familiebetrokkenheid en emotie een grote rol spelen, een goed doordacht en professioneel concept neer te zetten.”