"Iedereen heeft recht op een leuke, betaalbare vakantie"

De Putse Hoeve is een vooruitstrevende onderneming. Voorbeeldbedrijf voor duurzaam bouwen en houder van het Green Key keurmerk voor maatschappelijk verantwoord en milieuvriendelijk ondernemen (gouden niveau). En een vijfsterren toegankelijke groepsaccommodatie. Voor eigenaar Gerard van Keulen telt alleen het beste resultaat. Een gesprek over de successen en de zorgen van een gedreven ondernemer.

Toegankelijke groepsaccommodatie

We hebben het over een groepsaccommodatie met 22 kamers, een restaurant, een recreatiezaal met bar, piano, openhaard en TV-hoek, een aparte ecologisch gebouwde vergaderzaal en buiten onder andere een eigen beachvolleybalveld en een kinderboerderij.

De Putse Hoeve is fraai gelegen, midden in de Kempen aan de rand van de bossen van Bergeijk. Een prima plek voor verenigingen, bruiloften, reünies en het jaarlijkse familiefeest. De zakelijke markt is vooral belangrijk buiten het toeristenseizoen: dan vinden meerdaagse conferenties plaats en bijvoorbeeld trainingssessies voor medezeggenschapsraden. Maar de Putse Hoeve werd vooral groot als accommodatie voor mensen met zorgvragen.

Positief discrimineren

De Putse Hoeve heeft persoonlijke aandacht altijd hoog in het vaandel gehad. “Gastvrijheid is meer dan bediening met een glimlach. Je moet onderscheidend zijn. Ik zeg altijd: je moet discrimineren, maar dan in de goede zin. Je gasten zijn allemaal verschillend en daar moet je op inspelen. Kijk naar het individu en wat hij of zij nodig heeft. Dat geldt niet alleen voor mensen met een rolstoel. Iemand kan ook een verstandelijke beperking hebben. Zorg dan dat hij kan volgen wat je zegt. En neem de tijd als mensen wat moeite hebben om uit hun woorden te komen. Stel iemand op zijn gemak.”

Zuster op afroep

Door de jaren heen heeft Van Keulen, samen met zijn vrouw en medevennoot Yvonne, steeds opnieuw geïnvesteerd in de toegankelijkheid van zijn bedrijf. “Het loont bijna altijd de investering in aanpassingen, dat kan ik op grond van onze ervaring onderschrijven. Zeker in het begin, als er nog weinig aangepaste voorzieningen zijn, kun je daar een behoorlijk rendement uit halen.

In de jaren 80 begonnen we met wat eenvoudige aanpassingen, en dat sloeg meteen aan. Eerst was er één aangepaste badkamer, nu zijn het er twaalf. Eerst één hoog-laag bed, nu 23.” Inmiddels bestaat de helft van zijn klanten uit mensen met zorgbehoeften. Indien gewenst kunnen die beschikken over een ‘zuster op afroep’. Maar er zijn ook vloermatjes die detecteren als iemand het bed verlaat, sensoren voor mensen die dreigen te gaan dwalen (met signaalopvolging). En allerlei vormen van domotica. “Alle mogelijke aanpassingen hebben we inmiddels wel gedaan. Eén uitzondering: er is nog geen ringleiding voor gasten die niet goed kunnen horen. Ik weet het, dat is geen enorme investering. Maar dat is iets wat onze opvolger maar moet oppakken.”

oude dames met ezel

Meer dan een slaapplek

“Geld is zeker niet onze drijfveer. Iedereen, met of zonder beperkingen moet zich hier welkom voelen. Maar ook ouderen en jongeren, mensen met en zonder een kleurtje. Juist mensen met een beperking hebben recht op een leuke, betaalbare vakantie. Dat baart me trouwens wel zorgen,
in het huidige klimaat van bezuinigingen. Het gaat niet alleen om de kosten, je moet ook steeds meer zelf organiseren. Er zijn veel mensen die dat gewoon niet zelf kunnen. En veel mantelzorgers komen er niet aan toe.

”Daarom organiseert Van Keulen iedere week op woensdag een excursie of een uitstapje voor mensen die een week verblijven. Hij heeft ook lijsten met attracties in de buurt die goed aangepast zijn en hij bemiddelt als zijn gasten speciaal vervoer nodig hebben. Bij een busonderneming in het dorp staan zo nodig zes aangepaste touringcars klaar. “Je hebt er niets aan als je in een goed aangepaste accommodatie zit en verder nergens heen kunt.”

Een kwestie van uitstraling

Sommige ondernemers willen niet bekend staan als een zorglocatie. Dat zou de andere mogelijke gasten kunnen afschrikken. Die vrees is onterecht, vindt Van Keulen. “Wij hebben daar eigenlijk nooit last van gehad. Maar je moet daar wel aan werken. Ik geef de gasten altijd een rondleiding, ook langs de voorzieningen voor de zorg.

Ze zijn dan altijd getroffen door de gezellige sfeer.

De uitstraling kies je zelf. De hoog-laag bedden ogen als een gewoon bed, daar zie je niets bijzonders aan. Als je jezelf echt presenteert als een zorginstelling, dan blijven andere gasten weg. Maar dat is dus nergens voor nodig.”

Onzekere tijden

“Nu zijn er genoeg organisaties die zich specialiseren in reizen voor mensen met beperkingen. Maar die hebben het moeilijk op dit moment. Dat komt ook door de veranderingen in de zorg. Bijvoorbeeld de veranderingen bij de AWBZ waardoor recreatiebudgetten zijn verdwenen. Mensen zijn onzeker, ze houden de vinger op de knip. De problemen met het uitbetalen van de PGB’s hebben daar natuurlijk ook geen goed aan gedaan.

Ik ben er trouwens niet op tegen dat mensen langer zelfstandig blijven. Voor individuen kan dat goed uitpakken. Maar wie neemt de coördinerende, organiserende rol van de verzorgingsinstellingen over? Groepsaccommodaties hebben ook een meerwaarde voor gasten die anders in een isolement zitten. Je hebt toch behoefte aan contact, om nieuwe mensen te ontmoeten en je verhaal te vertellen. Daar is een groepsaccommodatie heel geschikt voor, ook voor mensen zonder specifieke zorgvragen.”

Van Keulen is nu bijna 70. “Ik doe dit werk samen met mijn vrouw altijd nog met veel plezier, maar ik heb ook niet het eeuwige leven. Dus gaan wij ons de komende tijd oriënteren op de manier waarop de bedrijfsvoering van de Putse Hoeve kan worden gecontinueerd. Gezien de moeilijke situatie bij overnamefinancieringen in het MKB zijn suggesties zeker welkom.”