Verslag van het symposium op 24 januari 2017

“Voor het toenemende aantal thuiswonende mensen met dementie, is het nodig dat we een dementievriendelijke of mensvriendelijke leefomgeving creëren. Waarin iedereen vanuit zijn rol als professional (zorgaanbieder, woningcorporatie, gemeente, bank of supermarkt) én als mens zijn verantwoordelijkheid neemt. Er samen voor zorgen dat mensen met dementie en hun mantelzorgers zoveel mogelijk mee blijven doen aan het alledaagse leven.”

Dat is de rode draad in de ‘DWDD-tafelgesprekken’ van het symposium “Nieuwe buren: langer thuis met dementie” dat op dinsdag 24 januari door ruim 170 professionals uit heel Nederland werd bezocht. Een symposium georganiseerd door Zet en Kenniscentrum KCZW die zo samen hun krachten bundelen om expertise op dit onderwerp te verspreiden.

Tweet Roos Vollebregt

In 2016 woonde 70% van de mensen met dementie thuis. Dat percentage groeit snel door naar 80%.

“Het moet gewoon normaal zijn”

Dit credo kondigde cabaretière Karin Bruers aan in een interview met Richard Engelfriet, presentator van het symposium. Karin Bruers vertelde met een stevige dosis humor hoe zij maandenlang de zorg opnam voor haar moeder met dementie. En vanuit het credo ‘het moet gewoon normaal zijn’ opende zij als maatschappelijk ondernemer in 2015 de eerste Social Salon in Tilburg. Aldus; een normale kap- en schoonheidssalon in de gezellige sfeer van de jaren ’50-’60 waar iedere 65plusser van harte welkom is. Maar waar de kapsters, als dat nodig is, wel speciale aandacht kunnen besteden aan klanten met dementie. Zij onderstreept dat het belangrijk is we samen met normale dingen blijven doen zodat mensen met dementie betrokken blijven bij hun omgeving.

Daarop borduurden ervaringsdeskundigen Gerrie en Jan van der Rijt verder in het eerste DWDD tafelgesprek’. Zo vertelde Gerrie van der Rijt, mantelzorger van haar partner Jan, hoe belangrijk zij het vinden dat bijvoorbeeld supermarktmedewerkers goed geschoold zijn in het herkennen van klanten met dementie en hen op een juiste manier bejegenen. Dat maakt dat zij en haar man op een prettige manier boodschappen kunnen blijven doen. En Gerrie van der Rijt benadrukt bovenal: “Praat niet over mensen met dementie maar mét mensen met dementie.”
 

Tweet Esther de Bie

Luisteren naar mensen

In het tweede DWDD-tafelgesprek, waarin gediscussieerd werd over mogelijke oplossingen, merkte Wilfred Smit op (directeur Rabobank Rijn en Heuvelrug) dat dementievriendelijk ondernemen en in zijn geval dementievriendelijk bankieren op natuurlijke wijze ontstaan is door de veranderende vraag van klanten. De meerderheid van de klanten die de ‘fysieke’ banken nu bezoeken is 65 jaar of ouder. Deze klantengroep stelt het op prijs dat zij extra service krijgen als dat nodig is, dus ook wanneer zij geconfronteerd worden met de ziekte dementie.
Stephan van Erp, manager bij woningcorporatie Casade, vindt het eveneens belangrijk om goed naar klanten te luisteren. Op het moment dat zij via bijvoorbeeld de onderhoudsmedewerker een signaal binnen krijgen over een huurder, gaat de woonconsulent op huisbezoek. Rondom signalering ligt dus sowieso een rol voor woningcorporaties. Casade, PGraad en Zet ontwikkelen momenteel een  training voor corporatiemedewerkers waarin dit aspect wordt meegenomen. Ook vergoedt Casade de kosten voor woningaanpassingen die huurders maken tot een bedrag tot 3.000 euro.

Tweet Marlies Smulders

Zet leven van thuis voort

Architecten en zorgaanbieders leggen in het derde DWDD-tafelgesprek uit waarom hun kleinschalige intramurale woonvormen beter aansluiten op woonwensen van ‘nieuwe’ ouderen, wanneer thuis wonen niet meer kan.  Zo brengt Jarno Nilessen, architect bij Wiegerink Architecten, naar voren dat de een prikkelende omgeving heel belangrijk is voor mensen met dementie omdat deze lang afhankelijk zijn van de zintuigen. In het ontwerp moet dus ruimte zijn voor bewegen en ontmoeten. En José van Vliet, bestuurder bij Vilente, benadrukt dat mensen niet worden opgenomen maar naar hen verhuizen. “We willen het leven dat de oudere thuis had voortzetten.”