Hoe houden we onze community ‘volhoudbaar’? Hoe zetten we ons verhaal goed neer en binden we verschillende groepen? Hoe zorgen we voor meer diversiteit in onze community? Tijdens de slotbijeenkomst van de proeftuin Sterke Communities kwamen de deelnemers bij elkaar en deelden hun ervaringen.

Slotbijeenkomst

Eind 2018 zijn door Stérk.Brabant en provincie Noord-Brabant de eerste stappen gezet voor de proeftuin Sterke Communities. Herenboeren Wilhelminapark, De Groene Vrijwilliger en De Wijkzuster gingen daarbij de afgelopen 1,5 jaar aan de slag met hun vraagstuk voor een duurzame community. Corporate Antropoloog Walter Faaij begeleidde de initiatieven hierbij en gaf advies en tips. De slotbijeenkomst was op 9 september bij EIGENTIJDSERF in Westelbeers. Hier bespraken de deelnemers wat ze tijdens de proeftuin leerden. Waar sta je nu? Welke vervolgstappen zijn nodig? Wat heb je van de andere deelnemers geleerd? Wat zijn tips voor andere initiatieven en voor de community van Stérk.Brabant?

Lessen van Herenboeren Wilhelminapark

“Stérk.Brabant bracht ons in contact met Walter Faaij, corporate antropoloog. Het is pure winst om te kunnen schakelen met zulke expertise. In de proeftuin Sterke Communities konden we samen met andere initiatieven verder bouwen aan sterke gemeenschappen. Hierin zijn tijd en aandacht van doorslaggevend belang. Hoe druk ik het ook heb, dit is voedend voor waar we mee bezig zijn. Ik ben geïnspireerd en geladen en kan als koploper weer door”, aldus Boudewijn van Herenboeren Wilhelminapark.

Lessen van De Wijkzuster

“Verandering in deze samenleving is echt nodig en de burgers hebben daarin een leidende rol”, vertelt Joke van De Wijkzuster. “We moeten strijden om de burger een prominente plaats te geven en in gesprek te laten komen met mensen uit de systeemwereld.” De Wijkzusters zijn uitgekomen op een duidelijke focus: “Als je samen iets doet, ben je continu bezig met verbeteren. Je groeit door te luisteren naar elkaar, overal wat op te pikken en je niet te laten tegenhouden door grenzen. Ik ben ook anders naar mensen gaan kijken. De proeftuin was een warm bad; op neutraal terrein sparren met gelijkgestemden. We nemen uithoudingsvermogen mee naar de toekomst!”

Wat werkt in het bouwen van een sterke community? 

 • Ga op je handen zitten. En blijf daar soms op zitten, hoe moeilijk ook.
 • Ben je bewust van je rol binnen de community.
 • Gebruik de kracht van de unieke verschillen in je community en verbind deze tot gemeenschappelijkheid.
 • Accepteer dat het nooit klaar is.
 • Zet een sterk verhaal neer én neem mensen daarin mee.
 • Blijf zelf in regie.
 • Werk vanuit de wijk, bij de mensen zelf.
 • Let op taal & vertaal, stem dit af op je gesprekspartner(s).
 • Hoor alle stemmen.
 • Heb geduld.
 • Trust the process.

Quotes van initiatiefnemers:

'Mensen meekrijgen kost tijd. En het kost tijd om je verhaal te laten landen.'

'Soms voel je je wat eenzaam als pionier. Als je dat samen voelt, wordt dat gevoel minder.'

'Met de bijeenkomsten van Stérk.Brabant ben ik veel beter gaan kijken wat er al aanwezig is in onze community, aan kennis, talent en aanbod.' - de Groene Vrijwilliger.

Benieuwd naar de ervaringen van de deelnemende initiatieven? Stérk.Brabant deelt de komende tijd verschillende video’s op haar website. Hierin komen de diversiteit en geleerde lessen duidelijk naar voren.