Blog Anke van der Made, projectmedewerker

Anke van der Made

In mijn eerste weken bij Zet heb ik ervaren dat het gebruik van kantoorjargon bij Zet hetzelfde is als op veel andere kantoren in Nederland. Afspraken inschieten, moeilijke zaken weloverwogen aanvliegen, regelmatig doorpakken en laaghangend fruit plukken.

Hoewel het lijkt alsof we met het gebruik van dit soort uitdrukkingen extra onduidelijkheid

creëren, is het voor ons allemaal perfect duidelijk wat wij ermee bedoelen. Het is een gedeelde taal, een soort dialect misschien. Het wonderlijke is dat wij als collega’s als vanzelf dit dialect spreken. Ik heb nog geen enkele collega  na een gesprek in dit dialect verward naar buiten zien komen, hopeloos in het ongewisse over waar het gesprek nu over ging, niet wetend wat hij of zij nu moet doen.

Wat ik nog wonderlijker vind: zodra wij naar buiten treden schakelen we heel gemakkelijk over. De taal die Zet met anderen spreekt is weer heel anders. Wat voor gesprek dan ook, telefonisch, om de tafel, in een groep of individueel: we passen ons moeiteloos aan. Iedereen blijkt in staat tot een razendsnelle vertaling van dialect naar begrijpelijk Nederlands. Van kantoordialect naar een gedeelde taal.

Nu weet ik niet waaróm wij binnen een andere taal spreken dan buiten, maar het is iets moois: in gesprek is men bereid zich aan te passen aan de ander, en op zoek te gaan naar een manier om elkaar te begrijpen. En dat is ook wat ik mijn collega’s van Zet zie doen: een taal spreken die mensen begrijpen. Allerlei mensen. In verschillende talen dezelfde boodschap overbrengen.

En dat is waar het om gaat: samenwerken, elkaar begrijpen en aan een gezamenlijk doel werken. Want, zoals vaker is gebleken: als iedereen zijn steentje bijdraagt is het geheel meer dan de som der delen. Wij kunnen het niet alleen.

Een Dementievriendelijk Brabant maken we samen!