Crista Vlems met fotocamera

“SAMEN KUNNEN WE MEER VOOR DIRK BETEKENEN”

Crista Vlems (1994) is AV-specialist en studeert nog op het Koning Willem I College. Ze werkt aan een documentaire over haar oudere broer Dirk. Daarmee is ze een goed voorbeeld van de aandacht die Generatie Z geeft aan mantelzorg. Toch luidt de titel: Mijn 'kleine' broer. Want Dirk is dan wel 23 maar nog altijd een kind. Hij heeft een ernstige verstandelijke beperking en woont al jaren onder professionele begeleiding op het ASVZ. Elke zondag haalt het gezin hem op om samen iets te ondernemen.

Haar moeder is een tijd geleden begonnen om het netwerk van Dirk te verbreden, omdat ze weet hoe belangrijk dat contact en die activiteiten voor hem zijn. Natuurlijk zitten Crista en haar zussen in het netwerk, maar ook andere familieleden en een voormalige begeleider waar Dirk ontzettend gek op is en die zelf graag iets voor hem wil betekenen.

Zo gaat een nicht eens in de maand met Dirk op pad en hebben Crista en haar zussen hem al eens meegenomen naar de Efteling. Superleuk. En heel belangrijk, om de band te behouden.

Bovendien, haar oudere zus zegt het mooi in de documentaire: "Behandel mensen zoals jij zelf behandeld wilt worden." Laatst hebben ze een brief gehad dat de woonvoorziening van Dirk moet gaan bezuinigen. Dat betekent dus minder begeleiding en minder activiteiten. Gelukkig kan haar broer nog terugvallen op zijn netwerk, maar dat geldt echt niet voor iedereen...