Johan van der Horst in voetbal kleding

“ALS JE IETS WILT BELEVEN, MOET JE HET SAMEN ORGANISEREN”

Alles over Generatie Z en het onderwerp leefbaarheid.

Eigenlijk is hij spits, maar vorig seizoen heeft hij vooral onder de lat gestaan. Ze hadden geen keeper en iemand zal het toch moeten doen. Dat is typisch Johan van der Horst (Deursen, 1995). Daarom traint hij het C-team van zijn club, begeleidt hij jeugdkampen en helpt hij bij droppings, het dorpsfeest en het feestweekend van SDDL. Vanaf november bouwt hij weer mee aan een carnavalswagen en coacht hij jongere carnavalsgroepen. Oh ja, en dan schrijft hij nog voor de jongerenpagina’s in ‘Over d’n Dam’, het nieuwsblad van de kerkdorpen bij Ravenstein.

Johan vindt het allemaal heel normaal.

Zijn vrienden doen het ook, zegt hij, omdat anderen het eerder voor hen hebben gedaan. Dat stokje wordt steeds doorgegeven. Want leefbaarheid - zo weten ze hier - moet je samen organiseren. Bovendien: met kinderen werken is leerzaam voor hem; volgend jaar begint hij aan de PABO. Geloof het of niet, maar Johan vindt zowaar nog tijd voor betaalde bijbanen. In de friettent, een paar dorpen verderop, en twee keer per week bij de stadspost. Dat rondje loopt nogal eens uit, omdat hij altijd wel bekenden tegenkomt.

Daarom is het zo belangrijk dat er in de buurt weer nieuwbouwplannen zijn. Zo voorkom je vergrijzing. Want Johan en zijn vrienden, die hoeven hier echt niet weg.