We kijken terug op een mooie dag in het Belgische Kasterlee, waar Dementievriendelijk Brabant samen met Vlaamse collega’s op 7 november de 11e interregionale conferentie organiseerde. Thema van dit jaar was ‘Geef mensen met dementie een stem’. Dat gebeurde, en hoe! In een vraaggesprek kwamen twee echtparen aan het woord, die samen vertelden over het leven met dementie. Ze schetsten de veranderingen die dat met zich meebrengt, maar ook hoeveel gewoon blijft, en hoe zij graag betrokken willen blijven. Daarnaast presenteerde de Vlaamse werkgroep voor mensen met dementie het manifest 'Hand in hand’, een krachtige oproep voor een meer dementievriendelijk beleid.

Theatervoorstelling over samen leven met dementie

De acteurs van De Kwekerij speelden ‘Strepen op het raam’, de lichtvoetige theatervoorstelling over samen leven met dementie, die De Kwekerij voor en met Zet ontwikkelde. Na afloop van deze voorstelling kwamen persoonlijke verhalen los. In afzonderlijke workshops hebben we vervolgens samen met deelnemers bekeken hoe ieder in zijn persoonlijke omgeving kan luisteren naar de stem van de mens met dementie. Ook speelden we met deelnemers ons impactspel. We sloten af met een muzikale toegift 'Vergeet de mooie dagen niet' van Martine Dams.

De lunch werd verzorgd door De Pompoenerie - een werkervaringscentrum voor mensen met een (arbeids)beperking uit pompoendorp Kasterlee.

Met ‘Strepen op het raam’ wil Zet de bewustwording rondom dementie vergroten en de urgentie van een dementievriendelijke samenleving agenderen. Na de voorstelling gaan we hierover in gesprek met het publiek. Heb je interesse of wil je meer weten over de mogelijkheden? Stuur even een mailtje naar info@dementievriendelijk.nl 

man op toneelmensen in de zaalmensen aan tafelmensen rond impactkleedmensen in zaal