VN-verdrag en recreatie & vrijetijdsbesteding voor mensen met een beperking

collage van mevrouw in rolstoel met man

Vakantietijd! Voor velen een periode om naar uit te kijken. Even weg van de dagelijkse  dingen: je hoofd legen en er daarna weer fris tegenaan. Vrijwel iedereen vindt dat fijn. Ook mensen met een beperking. Maar de weg naar een zorgeloze vakantie is voor hen soms gecompliceerd. De toeristische en recreatieve sector is er nog lang niet klaar voor. Getuige ook deze recente uitzending van RTV oost, waarin gesteld wordt dat weinig Overijsselse hotels voldoen aan de VN eis over toegankelijkheid voor gehandicapten. Het geldt helaas niet alleen voor Overijssel.

Artikel 30 van het VN verdrag: iedereen heeft recht op recreatie en vrijetijdsbesteding

Op 1 januari 2017 is het VN verdrag voor de rechten van de mens van kracht. Artikel 30 stelt dat iedereen recht heeft op deelname aan het culturele leven, recreatie, vrijetijdsbesteding en sport. Maar deelnemen aan deze activiteiten is voor mensen met een beperking geen sinecure.

Ergens spontaan naartoe gaan is er vaak niet bij. Het is nodig om alles nauwkeurig voor te bereiden. En de informatie over de toegankelijkheid moet betrouwbaar zijn. Want wat doe je als bij aankomst op de vakantieaccommodatie blijkt dat je niet zelfstandig het gebouw in kunt, dat je er niet naar het toilet kunt, de pinautomaat te hoog staat of dat je de deur van de slaapkamer niet zelf kunt openen. Niemand vindt het leuk om steeds hulp te moeten vragen. Ook niet als je een beperking hebt of  mantelzorger bent.

Wanneer er daarnaast ook zorg nodig is op het vakantieadres blijkt de organisatie vooraf nog complexer. Neem bijvoorbeeld de verzorging van een stoma. Als dat niet goed gaat veranderd de vakantie in een ellendige periode voor iedereen die mee is. Veel mensen met een beperking haken daarom af. Er zijn situaties waarin mensen al jarenlang  niet meer op vakantie zijn geweest. Maar… er is zeker een markt te winnen!

Leer van de Brabantse  Kempen: toegankelijkheid en zorg op het vakantie adres

Er zijn goede voorbeelden in Nederland die laten zien hoe het wel kan. Ze bewijzen dat het niet ingewikkeld is om hier als ondernemer op in te spelen. Zoals het project “Vakantie zonder zorgen in de Brabantse Kempen”. 

Geen grootschalige accommodaties voor groepsreizen. Maar een knusse B&B, charmant dorpshotel of een gezellige bungalow. En overdag leuke dingen doen in de omgeving bij toegankelijke accommodaties. Maar wel met de gewenste thuiszorg op locatie, aangepaste maaltijden en hulpmiddelen die nodig zijn voor een zorgeloze vakantie. Dat is binnen dit project allemaal geregeld. Er doen 14 toeristische en recreatieve bedrijven aan mee en er zijn niet alleen overnachtingslocaties maar ook musea, een doe-boerderij en zelfs een fietsverhuurbedrijf dat speciale rolstoelfietsen verhuurt. Deze bedrijven vullen elkaar prima aan.

Is er ergens een leuke overnachtingslocatie gevonden? Dan is deze rechtstreeks te reserveren via de ondernemer. Is er behoefte aan extra hulpmiddelen of zorg, zoals een verhoogd bed, het toedienen van medicijnen of hulp bij het opstaan, wassen aankleden? Dit kan na de reserveringsbevestiging eenvoudig geregeld worden via de lokale zorgaanbieder Joriszorg. Zij zorgen voor de gewenste thuiszorg op het vakantieadres. Zij regelen ook dat de zorgafspraak wordt afgestemd met het vakantieadres zodat alles in orde is. Bij mensen met een indicatie wordt de zorg vergoed.

Meer weten en leren van het project? Lees dan hier de ervaringen en een reisverslag  van bezoekers met een beperking.