De gemeente Breda heeft de Access City Award gewonnen! Samen met het Platform ‘Breda voor iedereen, gastvrij en toegankelijk’, ondernemers, partners, vrijwilligers en Zet is er hard gewerkt aan een betere toegankelijkheid van de stad. De prijs is een onderscheiding voor steden die het leven voor gehandicapten en oudere mensen makkelijker maken. Het gaat onder meer om toegang tot openbaar vervoer, gebouwen, speelplaatsen, werkplekken en ICT-faciliteiten.

EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk, Sociale Zaken en Arbeidsmobiliteit) maakte de winnaar van de zogenoemde Access City Award 2019 dinsdag bekend op een conferentie in Brussel. Zij prees vooral de inspanningen van de Brabantse stad om het middeleeuwse centrum voor iedereen toegankelijk te maken. Mensen met beperkingen kunnen bijvoorbeeld makkelijk in winkels, restaurants, en theaters komen. Locoburgemeester en wethouder Wijkaanpak van Breda Miriam Haagh zei "extreem trots" te zijn. "Iedereen bij ons kan deelnemen aan de maatschappij.’"

Van de 52 Europese steden die zich hadden gekandideerd haalden er vijf de finale. Breda kreeg de voorkeur boven het Franse Evreux, Gdynia in Polen, het Hongaarse Kaposvár en Vigo in Spanje. Vorig jaar won Lyon de prijs.

Bijdrage van Zet

Zet is al jaren betrokken bij het toegankelijk maken van de stad Breda. Twee jaar geleden nam Zet het initiatief om met alle betrokken partijen te kijken of Breda kans kon maken op de Access City Award. Helaas haalde Breda toen de finale niet, maar het proces samen met ambtenaren van de verschillende afdelingen was heel waardevol en smaakte naar meer. Sinds die tijd is hard gewerkt aan de Agenda van Breda, met een brede aanpak om de stad toegankelijker te maken. Denk aan het bekijken van accommodaties, 200 échte schouwen met rapportages, trainingen voor ondernemers en ambtenaren, en awareness via website en events (onder meer tijdens de Week van de Toegankelijkheid). De jury is van mening dat het bid van Breda goed is voor de hoofdprijs, omdat aan alle aspecten is gewerkt. Dit sluit aan bij onze integrale benadering van inclusie en toegankelijkheid én bij de visie van Breda, dat inzet op toegankelijkheid om voor iedereen aantrekkelijk te zijn.