1000 Brabanders > 1000 ideeën > 1 uur de tijd

Fanny van Crey, adviseur Zet

Ideeën ophalen bij 1000 betrokken Brabanders voor een sociaal en leefbaar Brabant. Dat is de gedachte achter Brabant1000, de online brainstorm die adviesbureau Zet organiseert in het kader van de Europese week voor sociale innovatie (ESIW). De inzet: samen slimme oplossingen bedenken op het gebied van eenzaamheid, bereikbaarheid en afnemende voorzieningen.Meedoen kan thuis, vanachter je laptop, tablet of PC. 

Live! 17 september, 19.30-20.30 uur

Adviseur Fanny van Crey, verantwoordelijk voor het project Brabant1000, legt uit waarom Zet voor deze vorm van crowdsourcing kiest: “Als verbindende schakel naar een leefbaar, vitaal en toegankelijk Brabant weten wij dat de mensen zelf vaak heel goed weten hoe het anders, slimmer en socialer kan. Die ideeën kunnen we als samenleving uitstekend gebruiken, omdat we met minder middelen meer mensen moeten ondersteunen. Dat kunnen we alleen samen oplossen. Met elkaar en voor elkaar.” Zet kiest bewust voor het snelkookpanprincipe; het moet in één uur tijd gebeuren. Donderdag 17 september van 19.30 tot 20.30 uur kan iedereen suggesties inbrengen op www.brabant1000.nl en reageren op andermans voorstellen. “Zo breng je elkaars ideeën een stap verder en bundelen we alle energie. De ervaring leert dat de beste nieuwe oplossingen al snel komen bovendrijven.”

De uitdagingen

De brainstorm richt zich op onderwerpen die alle Brabanders raken, weet Zet uit zijn dagelijkse praktijk. Van Crey: “Winkels, bankfilialen, bibliotheken en politiebureaus verdwijnen. Het afnemen van deze voorzieningen is van grote invloed op de kwaliteit van wonen en leven. Een ander actueel probleem: ongeveer 30% van de Nederlanders is eenzaam. En dat gaat echt niet alleen om ouderen. Ook veel jongeren tussen de 18 en 25 jaar voelen zich eenzaam. Ons derde onderwerp is mobiliteit. Door bezuinigingen op het openbaar vervoer en Wmo-vervoer wordt het voor veel mensen steeds moeilijker om deel te nemen aan de samenleving. De ideeën die we zoeken kunnen verfrissend of baanbrekend zijn, maar ook ouderwets goed of geniaal eenvoudig.”

www.brabant1000.nl

In 2016 bestaat Zet 10 jaar. Om dat met Brabant te vieren, voert Zet de drie beste oplossingen met de bedenkers uit. Brabanders die mee willen brainstormen kunnen zich hier aanmelden.