Donderdag 21 juni was kasteel Heeswijk het toneel van het symposium ‘Brabant Natuurlijk Toegankelijk’. Ter gelegenheid daarvan werd een toegankelijk ommetje geopend en een maquette van het kasteel onthuld, speciaal voor blinden en slechtzienden.

De provincie Noord-Brabant organiseerde het symposium samen met Zet en de stichting Groen & Handicap. Dagvoorzitter Wouter Schelvis, senior adviseur toegankelijkheid bij Zet, kon een aantal inspirerende sprekers introduceren.

Toegankelijke ommetjes

Dick Houtzager van het College voor de Rechten van de Mens nam de aanwezigen mee in VN-verdrag inzake de rechten voor personen met een handicap in relatie tot natuur. Het belang van toegankelijke natuur voor mensen met een beperking werd treffend geïllustreerd door Joep van Lankveld die als ervaringsdeskundige en rolstoelgebruiker zeer actief gebruik maakt van de natuur met behulp van een outdoor rolstoel. Maar niet alleen overheden en belangenorganisaties zijn met het thema toegankelijkheid aan de slag. Michel van Huigevoort, directeur van vakantie- en recreatiepark TerSpegelt in Eersel, besloot na een behoeftepeiling onder de lokale bevolking het bestaande Kabouterpad zo te laten aanpassen dat het ook geschikt is voor mensen in een rolstoel of met rollator. Zo krijgt TerSpegelt, dat ook natuurpoort is, een toegankelijk ommetje, dwars door de natuur. Het plenaire gedeelte werd afgesloten door Mark Mandemakers van Natuurmonumenten. Hij vertelde over het landelijke project ‘Natuur voor Iedereen’ waarin met behulp van onder andere de Nationale Postcode Loterij de natuur in Nederland op meerdere plekken toegankelijk(er) wordt gemaakt voor mensen met een beperking.

Feestelijke onthullingen

Daarna volgden twee feestelijke verrichtingen: Jasper, zelf visueel beperkt, onthulde een nieuwe maquette van kasteel Heeswijk. Mensen met een visuele beperking kunnen zich dankzij dit schaalmodel een voorstelling maken van de grootte, de vorm en de onderlinge verhoudingen van het 938 jaar oude kasteel. Aansluitend werd het toegankelijke ommetje bij Kasteel Heeswijk ter plekke voltooid door het laatste stukje van het pad te walsen en te laten aansluiten op het bestaande pad. Op het ervaringsplein werden innovatieve oplossingen gepresenteerd voor een nog betere natuurbeleving voor mensen met een beperking. Deelnemers konden verschillende outdoor rolstoelen zelf testen.

Samen met onze medeorganisatoren kijken we terug op een zeer geslaagde bijeenkomst waar nieuwe en hernieuwde contacten zijn gelegd en partijen uit het groen, overheden, belangenorganisaties en ondernemers met elkaar hebben kennisgemaakt en besproken hoe we Brabant Natuurlijk Toegankelijk kunnen maken. 

Bekijk het videoverslag van de onthulling op Dtv

Kasteel Heeswijk is één van de dertig Brabantse Natuurpoorten. De afgelopen jaren zijn deze alle door Zet geschouwd op hun mate van fysieke toegankelijkheid en waar nodig toegankelijker gemaakt. In het kader daarvan hebben we inmiddels bij zes natuurpoorten het realiseren van toegankelijke ommetjes begeleid.