“WE NEED TO (RE)DESIGN PRACTICES THAT CORRESPOND WITH THE CHANGING NEEDS OF OUR COMPLEX SOCIETAL CHALLENGES”

"Vorig jaar studeerde ik af bij Zet met mijn thesis IT’S A RAMP!, Accelerator Program for Wicked Problems. Hiervoor mocht ik afgelopen maand een certificaat in ontvangst nemen als beste afstudeeronderzoek van de faculteit Industrial Design tijdens de TU/e MSc Thesis Awards 2021."


WAAR DEZE THESIS OVER GAAT

“Ik ontwerp en onderzoek maatschappelijke ‘praktijken’. Met een praktijk bedoel ik wie wat wanneer waar waarom en hoe doet. Kijkend naar de maatschappelijke vraagstukken waar we mee worstelen, worden deze praktijken vaak nog vormgegeven door middel van de structuren die we ooit met elkaar bedacht hebben: wet- en regelgeving, organisatievormen, et cetera. Een oplossing voor een probleem dient bij voorkeur binnen deze structuren, binnen deze hokjes, gecreëerd te worden. Nou is de term ‘out of the box thinking’ inherent verbonden aan het vak van ontwerpers, en dat is in deze context van maatschappelijke uitdagingen niet minder waar. Er blijkt namelijk vaak een mismatch te zijn tussen dat wat het vraagstuk nodig heeft, en dat wat onze structuren (kunnen) bieden. Zeker omdat onze maatschappelijke uitdagingen steeds complexer worden: ze veranderen terwijl je eraan bezig bent. Dat betekent dat een ‘oplossing’ soms alweer achterhaald is tegen de tijd dat je ‘m geïmplementeerd hebt. Daarom richt ik mij als ontwerper niet primair op het vinden van oplossingen voor maatschappelijke problemen, maar op het ontwerpen van passende praktijken: hoe we ze aanpakken. Mijn standpunt: we moeten onze praktijken niet laten leiden door onze structuren, maar door de behoeften van de maatschappelijke vraagstukken. Dat is waar mijn thesis over gaat.”


MEER INFORMATIE

Lees hier mijn afstudeerverslag

Bekijk hier mijn pitch voor de TU/e MSc Thesis Awards 20201


BENIEUWD HOE IK DEZE FILOSOFIE IMPLEMENTEER?

Dat doe ik bij Zet met een fantastisch team aan toppers, onder andere in Z-labs, waarin we hierover leren en experimenteren.   

Daniëlle Ramp MSc, social designer bij Zet