Kaft Kinderboek Het mevrouwtje op mijn schouder

Met dit gelijknamige kinderboek heeft schrijfster Yvette den Brok – Rouwendal haar debuut afgeleverd. Het boek over het leven en de belevenissen van de 10-jarige Liz is eigentijds geschreven en niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassen een aanrader.

Het boek raakte mij twee keer

De problemen van Liz met haar onwillige lichaam en haar lastige verstaanbaarheid is deels autobiografisch. Om het manuscript te maken werd door Yvette een helm met een stokje er aan gebruikt om de tekst te typen. Het resultaat van dit letterlijke hoofdwerk is zoals al gezegd geweldig. Naast heftige passages over onbegrip binnen de eigen familie is het 200 pagina’s tellende boek ook een waardevol document als het gaat over bejegening van gehandicapten in het algemeen.

En daar raakte het me voor de tweede keer. Het tikt een nog steeds open zenuw aan. Toegegeven, het is nu ruim dertig jaar geleden, maar een gebeurtenis uit 1983 kwam weer keihard terug in mijn herinnering. Als kersvers consulent gehandicaptensport kreeg ik een telefoontje doorgeschakeld. Mijn collega Annemarie voegde er nog aan toe dat er een soort grappenmaker aan de lijn was, maar mijn naam was wél gehoord. Ik nam het gesprek over en hoorde een serie voor mijn oren lastige klanken waaruit ik slechts de woorden ‘Gilze’ en ‘subsidie’ kon destilleren. Ik kon er niets mee en heb de hoorn neergelegd. Twee dagen later kwam een brief binnen van de man die mij gebeld had. Het was Koos van de tafeltennisclub in Gilze. Of we een afspraak konden maken over subsidie voor nieuw materiaal.

‘Het mevrouwtje op mijn schouder’ is vooral een lekker (voor-)lezend kinderboek voor iedereen van 10 jaar en ouder die het soms moeilijk heeft en op zoek is naar wat hij of zij kan en wil. Voor meer informatie kijk op: 
http://www.yvettedenbrok.nl/

Wouter Schelvis is adviseur Toegankelijkheid bij Zet. Reageer op de blog van Wouter via e-mail (wschelvis@wijzijnzet.nl).