Borden met verkiezings posters

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Politieke partijen laten dit jaar meer dan voorheen weten dat hun verkiezingsprogramma in braille of in gesproken versie beschikbaar is. Wat willen ze hiermee laten zien? Dat ze oog hebben voor alle potentiële kiezers? Maar zijn alle politieke partijen daarmee klaar voor een inclusieve samenleving?

Het is een stap in de goede richting en daar wil ik de politieke partijen de credits voor geven. Maar er is zeker ook nog winst te halen. Hoeveel partijprogramma’s hebben een toegankelijke en begrijpelijke tekst? Of populair gezegd: hoeveel partijprogramma’s zijn geschreven in ‘Jip en Janneke’-taal, zodat ze voor iedereen te begrijpen zijn? 

Met de vorm van hun boodschap zijn de meeste partijen dus op de goede weg, maar hoe zit het met de inhoud? Volgens onderzoek van TNS Nipo heeft de kiezer behoefte aan duidelijkheid rondom gezondheidszorg en voorzieningen voor mensen met een beperking. En als gevolg van de drie decentralisaties worstelen politieke partijen er mee om hier handen en voeten aan te geven. En daar kan ik ze geen ongelijk in geven. 

De oplossing voor politici is simpel en ligt voor de hand. Ga het gesprek aan met de ervaringsdeskundigen, laat mensen met een beperking zelf meedenken in de oplossingen voor deze complexe problematiek, laat je inspireren en informeren. Samen sta je sterk! Denk niet over, maar samen met of zoals ik laatst iemand hoorde zeggen: Nothing about us without us…..
Samen werken aan beleid! 

Francis Meulendijks is adviseur Sociale Inclusie bij Zet. Reageer op de blog van Francis via e-mail (fmeulendijks@wijzijnzet.nl).