Als Merelieke lacht voel ik me op slag blij en lach ik ook. Haar lach is zo puur en zo echt. Het is een lach die raakt waardoor je je direct vrolijk voelt en zin hebt om iets leuks te gaan doen, met haar te gaan spelen.
Maar, dat geldt niet voor iedereen. Het gebeurt nogal eens dat kinderen of volwassenen die haar lach horen blij opkijken en vervolgens hun hoofd afwenden.

De bron van deze heerlijke lach is namelijk een ernstig meervoudig gehandicapt meisje van tien in een grote rolstoel… Merelieke’s enige ‘wapen’ om contact te leggen met andere kinderen is haar lach. De eerste slag wint ze daarmee altijd, de tweede heel vaak niet. Het gevolg is dat Merelieke, net als heel veel kinderen met een handicap, geen vriendjes heeft in haar eigen buurt. Deze kinderen staan letterlijk aan de zijlijn, kunnen niet meespelen, zijn buitengesloten en voelen zich eenzaam.

Helaas zijn negen van de tien speelplekken in Nederland nog niet toegankelijk voor kinderen met een beperking. Terwijl samen spelen van levensbelang is voor álle kinderen. Hier is nog een wereld te winnen.

Eind 2019 ging het SamenspeelAkkoord van start. Veertien initiatiefnemers ondertekenden een belofte waarin staat hoe zij tot 2021 concreet bijdragen aan het realiseren van drie ambities: een inclusieve speelcultuur, meer samenspeelplekken en meer en beter toegankelijke kennis over samen spelen.

En dat is heel goed nieuws voor Merelieke én alle andere kinderen, want als kinderen mét en zonder beperking spelenderwijs leren omgaan met verschillen en rekening houden met elkaar, leggen we de basis voor een samenleving waarin het vanzelfsprekend is dat iedereen kan meedoen. Ook jouw organisatie kan actief bijdragen aan een inclusieve speelcultuur. Kijk op www.samenspeelakkoord.nl voor meer informatie. Je ziet daar ook de SamenSpeelBelofte die wij als Zet hebben gedaan.

Ilse van der Put ,
Senior adviseur inclusie en samen spelen bij Zet

Wil je Mereliekes lach horen? Bekijk het filmpje dat Mereliekes ouders en grote zus maakten: