Onlangs verzorgden mijn collega Anke van der Made en ik voor Stérk.Brabant de workshop 'Spelen met impact', waar we deelnemers al spelenderwijs meenamen in de basisbeginselen van impactmonitoring. Diverse initiatieven, maar ook studenten en een woningcoöperatie spraken in een interactieve sessie over wat zij onder impact maken verstaan, hoe ze het tegenkomen in de praktijk en vooral hoe je je maatschappelijke effecten zichtbaar kunt maken.

Twee tips

Tip 1 die hieruit volgde: ‘Niet tellen, maar vértellen’. Zorg dat je het niet louter over cijfers hebt, maar dat je ook écht een verhaal vertelt. Daarna onderzochten we samen wat we onder een Output of een Outcome verstaan en kwamen we erachter dat definities zich nogal eens verschillend laten interpreteren. Als we dat niet uitspreken, hebben we dat vaak niet eens door!

Tip 2: ‘spreek uit, spreek af, spreek aan’. Met andere woorden, ben duidelijk in wat je wilt, hoe je iets ziet en maak daar afspraken over. Zodat – mochten er onverhoopt toch verschillen ontstaan – je elkaar kunt aanspreken. En: begin daar aan de voorkant van je project mee!

Onverwachte verbindingen

Een van de voordelen van elkaar offline ontmoeten, is dat er vaak mooie onverwachte verbindingen ontstaan. In dit geval bij de afsluiting van de workshop, tussen twee partijen die actief zijn in hetzelfde werkgebied. Een deelnemer bood zich aan om mee te denken over hoe de kloof te dichten tussen stakeholders die ‘ja zeggen’ en uiteindelijk ook ‘ja doen’.

Spelen met impact

In de workshop Spelen met impact gaan we in op wat ‘impact maken’ nu precies betekent en waar je op moet letten. Met praktijkvoorbeelden leer je de materie kennen, waarvoor (of wanneer, in welke fase) je het kunt gebruiken en hoe je er na de workshop zelf mee verder kunt. Houd onze agenda op de website in de gaten, of meld je even bij mij: esther.bulkens@wijzijnzet.nl

Esther Bulkens MSc, adviseur en projectleider

 

Lees meer over de visie van Zet op impactmonitoring én over twee voorbeeldprojecten