Buschauffeur helpt dame in rolstoel

“IK HEB VEEL CHAUFFEURS DE OGEN GEOPEND”

Als er morgen plotseling een training gegeven moet worden waarbij een blinde ervaringsdeskundige gewenst is, geen nood: bel Ad Huijben. Oké, de Oosterhouter is inmiddels 77 jaar, maar nog steeds perfect in staat om groepen te boeien. Dat deed hij met stewards van voetbalclubs, met medewerkers van VVV-kantoren, maar vooral met beroepschauffeurs. “Even rekenen, ik denk dat  ik wel aan bijna honderd trainingen ‘Gastvrij  Vervoer’ heb meegewerkt. Dat zijn toch zo’n 1200 chauffeurs die ik in figuurlijke zin de ogen heb geopend.” In totaal trainde Zet tijdens het project 5500 chauffeurs, door heel Nederland. Van de zeven uur durende scholingsdag, was het middagdeel veruit favoriet bij de buschauffeurs. Dan konden ze de schoolbanken uit en in de praktijk aan de slag.

Held van de Halte

Huijben kijkt er met voldoening op terug: “Niet alleen was de sfeer goed, het effect van deze trainingen is dat er ook inderdaad beter rekening wordt gehouden met reizigers met een beperking.” Voor de trainers van Zet was Huijben de ‘Held van de Halte’. Waar de training ook plaatsvond, hij was er op tijd. Geheel zelfstandig reisde hij naar Kampen,  het Limburgse Herten of Stroe op de Veluwe. “Ik denk dat we het samen, zoals ze in Oosterhout zeggen, gèf gedaon hebben.”

Ervaringen met de training

Beroepschauffeur Jan Frijters volgde de training vijf jaar geleden en gebruikt de tips van Huijben nog steeds. “Als mentor voor nieuwe Arriva-chauffeurs leg ik op het station in Breda bijvoorbeeld uit waar de geleidelijnen voor dienen. Maar ook hoe je reizigers in een rolstoel, met een rollator of kinderwagen even kunt helpen.” Toch komt de boodschap volgens Frijters veel beter over als je die informatie krijgt van iemand die uit eigen ervaring spreekt. Zelf zou hij de training ook best opnieuw willen volgen. “Misschien goed om dan ook mee te nemen hoe je reizigers met een verstandelijke of psychische beperking het beste kunt benaderen.”