Waar:
Online
Start:
3 december 2020 (15:00)
End:
3 december 2020 (17:00)

Een inspirerende uitwisseling over maatschappelijke impact
Het was een heel andere Dutch Design Week dit jaar: 100% online. Dat was wel even wennen. Toch hebben we ook deze keer prachtige voorbeelden gescout die laten zien wat de meerwaarde van social design kan zijn voor de maatschappelijke vraagstukken waar jij en wij aan werken. We hebben de ontwerpers van vier topprojecten bereid gevonden om hun verhaal, ervaringen en waarden met ons te delen. Datzelfde doen wij met een project vanuit onze praktijk. Zo gaan we donderdag 3 december a.s. in vier interessante deelsessies samen de diepte in, uiteraard online.


Vier sterke deelsessies

Deelsessie 1 Ontwerpen met de overheid
Donna Stam (Garage 2020) is één van de ontwerpers van MONNIE: een app die jongeren helpt om schulden te voorkomen. Overheid en andere betrokken organisaties nemen hiermee hun verantwoordelijkheid. Dit vraagt van hen een andere rol en mindset. Hoe kan je dat aanwakkeren als ontwerper? Eefje Ernst, social designer bij Zet, deelt in dit verband de lessen van StraatNL, een IDOLS*-project waarin bewoners en overheid zich samen voorbereiden op extreem weer. De centrale vraag: hoe kunnen creatieven en overheid elkaar versterken?

Deelsessie 2 Inclusief ontwerpen
Simon Dogger is als blinde ontwerper afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Zijn ontwerp The Emotion Whisperer toont aan dat technologie sociale interactie kan bevorderen, voor een visueel beperkte doelgroep. Wouter Schelvis, adviseur bij Zet, brengt o.a. zijn ervaringen in rond Museum Open U, een project om musea toegankelijker te maken voor mensen met een visuele, auditieve of andere vorm van beperking. Hoe inclusief kan een ontwerp zijn voor een realiteit die de designer zelf niet kent?

Deelsessie 3 Ontwerpen voor verbinding (in de wijk)
Ester van de Wiel en Michou-Nanon de Bruijn van Studio Makkink & Bey ontwierpen een alternatieve verbouwingsmethodiek: ‘Verbouwen in dialoog’. Een wisselwerking tussen bewoners van een zorginstelling, de buurt en creatieven. Niet ontwerpen vóór mensen maar mét mensen. Wies Arts brengt de ervaringen in van Zet met het programma Dementievriendelijk Brabant, waarin we met inwoners, ondernemers en organisaties lokale netwerken ontwikkelen. Wat kunnen we van elkaar leren? En hoe kunnen we ontwerpen voor verbinding in de wijk?

Deelsessie 4 Ontwerpen in multi-stakeholder-trajecten
Jasper Brands, ontwerper bij Panton, vertelt over de Medische Metrolijnen: co-design in de coronahectiek. Deze routing maakt het complexe proces rondom zorg voor coronapatiënten inzichtelijk voor zorgmedewerkers. Social designer Cindy van den Bremen deelt een creatieve aanpak die Zet ontwikkelde binnen verschillende pilotgemeenten van het project Energie voor Iedereen. Wat kan visueel design betekenen voor complexe vraagstukken?

Onze moderators zorgen voor prikkelende vragen om tot een inspirerende uitwisseling te komen waar jij als deelnemer actief je rol in kunt pakken. Deelname aan deze online bijeenkomst is kosteloos. Meld je op tijd aan, want het aantal deelnemers is beperkt.

Voor wie

Voor iedereen die interesse heeft in wat creativiteit kan betekenen voor maatschappelijke vraagstukken. 

Aanmelden
 

 

SOCIAL DESIGN A LA ZET

Zet begeleidt processen van samenwerking en co-creatie rond maatschappelijke vraagstukken op basis van design thinking. Dat doen we met multidisciplinaire teams waarin veranderkunde, kennis van publieke organisaties en social design elkaar versterken. Wat we in het proces tegenkomen bepaalt welke interventies en tools we inzetten en zonodig ontwikkelen.

LEES MEER OVER ONZE AANPAK EN PROJECTEN

ZÓ SOCIAAL KAN DESIGN ZIJN