Waar:
Online
Start:
16 november 2021 (14:00)
End:
16 november 2021 (16:00)

Meer eigen regie en autonomie in een dementievriendelijke gemeenschap

SOCAV - Spiegelen, Optimaliseren, Compenseren en Aanleren van Vaardigheden - is gericht op het behoud van eigen regie, waardigheid en kwaliteit van leven bij mensen met dementie. 

Verzorgenden en familie worden gecoacht om beter te zien en begrijpen wat de persoon met dementie zelf wil. Door verschillende strategieën te gebruiken om hen te ondersteunen bij betekenisvolle activiteiten, bloeien er soms vaardigheden op die eerder verloren leken te zijn.

Deze manier van zorgverlening is eerder succesvol uitgetest in de verpleeghuissetting.  Naar aanleiding hiervan is de aanpak is dit project doorontwikkeld naar de thuissituatie. Tijdens deze bijeenkomst worden de resultaten van twee universiteiten gepresenteerd. Gedurende het onderzoek richtte Tilburg University zich op de veranderingen in de werkprocessen en bedrijfsvoering die teweeg gebracht worden door de implementatie van SOCAV. Het Radboudumc uit Nijmegen richtte zich op de effectiviteit bij cliënten. We maken de koppeling naar hoe jij aan de slag kunt met de inzichten uit het onderzoek in jouw omgeving en de dementievriendelijke gemeenschap (DVG).

De kennisbijeenkomst is gericht op een breed publiek. Dus ben jij actief in een dementievriendelijke gemeenschap, als vrijwilliger, vanuit welzijn, de gemeente of bijvoorbeeld de bibliotheek? En wil je weten hoe regieondersteuning jouw omgeving dementievriendelijker kan maken? Neem dan op 16 november deel aan deze (online) kennisbijeenkomst!

Meer informatie over de SOCAV-(zorg)methodiek


Een mantelzorger vertelt: “SOCAV heeft veel voor mij en mijn moeder betekend.
Als ik bij haar op bezoek kwam, kon ik beter inspelen op haar wensen. Daardoor werd onze tijd samen mooier!”


PROGRAMMA

14.00 uur  
Opening en introductie door Wies Arts, programmamanager Dementievriendelijk Brabant                           

14.15 uur   
Presentatie van de onderzoeksresultaten verzameld bij mensen met dementie, mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers door Phebe Das, onderzoeker Radboudumc Nijmegen.
Er is gelegenheid tot het stellen van vragen

14.45 uur 
Presentatie van de onderzoeksresultaten verzameld bij mantelzorgers, thuiszorgmedewerkers en managementdoor Femke Stoutjesdijk, onderzoeker Tilburg University.
​Er is gelegenheid tot het stellen van vragen.

15.15 uur
Interactieve deel: en wat kun je hier nou mee in de dementievriendelijke gemeenschap?                               

15.45 uur
Afsluiting

AANMELDEN

Deelname is gratis. Je ontvangt uiterlijk een week voorafgaand aan de bijeenkomst een bevestiging met de inloggegevens.

Presentatie onderzoeksresultaten SOCAV-methode | Online
Inschrijven