Waar:
Online
Start:
15 februari 2022 (14:00)
End:
15 februari 2022 (16:00)

LEVEN MET DEMENTIE EN EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING

OOK AANDACHT HIERVOOR IN DE DEMENTIEVRIENDELIJKE SAMENLEVING

In Nederland krijgt een groeiende groep mensen met een verstandelijke beperking te maken met dementie. De aandacht voor deze groep blijft echter achter. Een groot deel van deze groep woont niet in een intramurale setting maar juist gewoon in de wijk, redelijk zelfstandig, bij familie of op een woonlocatie in de wijk van een zorgaanbieder. Het is belangrijk deze groep te herkennen, te diagnosticeren en passende ondersteuning te bieden.  Maar wat is de rol van een Dementievriendelijke Gemeenschap (DVG) hierin en wat kan het netwerk hierin betekenen?

Tijdens deze kennisbijeenkomst hoor je van deskundigen hoe je tijdig kunt signaleren, waarom dementie bij mensen met een verstandelijk beperking meer voorkomt en bij welke doelgroepen. Ook gaan we in op het leven met dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Je hoort van ervaringsdeskundigen hoe zij dat hebben ervaren en wat dan nodig is.
 
Vervolgens is er een interactief deel waarin we met jou en de deskundigen in gesprek gaan wat je in de dementievriendelijke samenleving kunt betekenen en wat het netwerk kan doen. We spelen ook een kennisquiz tijdens de bijeenkomst, houd daarom jouw telefoon bij de hand!

PROGRAMMA

14.00 uur 
Opening en introductie op dit onderwerp en op het programma door Wies Arts, programmamanager Dementievriendelijk Brabant

14.10 uur 
Alain Dekker, docent-onderzoeker verbonden bij RUG/UMCG en hoofd van de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek van de Friese Zorggroep Alliade, gaat in op het ontstaan en verloop van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking, het (tijdig) signaleren en het leven met dementie. De zussen van Rien (initiatief D2) delen ervaringen met hun broer Rien met het syndroom van Down en dementie. Hoe merkten ze de eerste veranderingen en hoe kwamen ze erachter dat het dementie was?

15.10 uur
Interactief aan de slag: wat kunnen we doen in de dementievriendelijke samenleving? Delen van ervaringen, voorbeelden en tips.

16.00 uur
Afsluiting         

DEELNEMEN

De bijeenkomst is bedoeld voor geïnteresseerden uit de Dementievriendelijke Gemeenschappen (DVG’s) en leden van het regionale netwerk van het project ‘(H)erken jij dementie bij mensen met een verstandelijke beperking’. Graag nodigen wij in het bijzonder ook professionals en begeleiders uit de (verstandelijk) gehandicaptenzorg uit voor deze bijeenkomst.
 
Deze bijeenkomst wordt mogelijk gemaakt door het ZonMw project ‘(H)erken jij dementie bij een verstandelijke beperking?’ (voorheen: ‘Samen kom je verder’). Deelname aan de bijeenkomst is gratis. Aanmelden kan via onderstaande link. Je ontvangt een week voorafgaand aan de bijeenkomst een bevestiging met een link voor deelname.

INSCHRIJVEN

LEVEN MET DEMENTIE EN EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING | ONLINE