Waar:
Online
Start:
2 november 2020 (15:00)
End:
2 november 2020 (17:00)

Hoe kun je met sport en bewegen aan de slag in je dementievriendelijke gemeenschap?

Bewegen en sporten is gezond voor iedereen. In de media is er veel aandacht voor het feit dat bewegen goed doet voor je brein. Voor mensen met geheugenproblemen en dementie is bewegen ook gezond. Zo blijkt uit allerlei onderzoeken dat sporten het proces vertraagt. Wat we echter merken is dat mensen afhaken bij het sporten om diverse redenen: ze vergeten het tijdstip dat ze normaliter sporten, de weg er naar toe is lastig of op de sportclub zelf merken ze dat ze niet meer welkom zijn. Extra hulp is dan nodig.

De dementievriendelijke gemeenschappen zorgen ervoor dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen. Zo wordt door het lokale netwerk regelmatig bij sportverenigingen aandacht gevraagd voor de problematiek van mensen met dementie. De ervaringen zijn wisselend; soms vindt men gehoor en vaak ook niet. Veel gemeenten formuleren momenteel een lokaal sportakkoord en lokaal zijn er buurtsportcoaches die zich in veel gemeenten richten op de doelgroepen ‘mensen met een beperking’ of ‘ouderen’. Deze kunnen ondersteunen in het opstarten van nieuw beweegaanbod bij lokale verenigingen of organisaties en helpen bij de doorverwijzing naar passend beweegaanbod.

Tijdens deze online kennis- en netwerkbijeenkomst verkennen we welke mogelijkheden er zijn om met sport en bewegen in de dementievriendelijke gemeenschap aan de slag te gaan, hoe je elkaar beter weet te vinden en hoe buurtsportcoaches en het dementievriendelijke netwerk optimaal samen kunnen werken.

Programma

15.00 uur
Opening en korte kennismaking | Wies Arts, programmamanager Dementievriendelijk Brabant (Zet) en Demy Weertman, Specialist Inclusief Bewegen, SSNB

15.15 uur
Introductie

15.20 uur
Dementievriendelijke gemeenschap en dementievriendelijk Brabant | Wies Arts, Zet

15.35 uur
Lokale sportakkoorden en buurtsportcoaches | Demy Weertman, SSNB

15.45 uur
Korte peiling onder de deelnemers

16.00 uur
Break out rooms; interactieve werksessies.
Welke mogelijkheden zijn er om met sport en bewegen in de dementievriendelijke gemeenschap aan de slag te gaan, hoe weet je elkaar beter te vinden en hoe weet je elkaar beter in te schakelen?
Hoe pak je dit aan? Samen ontdekken we de antwoorden op deze vragen!   

16.40 uur
Plenaire terugkoppeling en afsluiting

Voor wie is deze bijeenkomst bedoeld?

Netwerken Dementievriendelijke Gemeenschappen en buurtsportcoaches.

Aanmelden?

Deelname is gratis. Je ontvangt een week voorafgaand aan de bijeenkomst een bevestiging met de inloggegevens.

AANMELDEN BIJEENKOMST BEWEGEN EN DEMENTIE

Bewegen en dementie | Online