Ouderen wonen langer thuis en komen pas in het verpleeghuis als het echt niet meer anders kan. We willen allemaal dat ze hun leven zo prettig mogelijk kunnen voortzetten, met de zorg en aandacht die zij nodig hebben én wensen. Terug naar de menselijke maat! Dit vraagt om een nieuw samenspel tussen zorgprofessionals, vrijwilligers, familie, buren, vrienden, kennissen én cliënten. Maar hoe organiseren en realiseren we dat? Daarover gaan we graag met u en andere betrokkenen in gesprek tijdens ons symposium ‘Het nieuwe samenspel in de ouderenzorg’. Het wordt een middag vol inspiratie, nieuwe inzichten en praktische handvatten.


Zet heet u van harte welkom!

Programma 16 november 2017

13.00 uur
Ontvangst en registratie

13.30 uur  
Welkom en opening door dagvoorzitter Marjolein Duif, projectleider bij Zet en Ginette Veensma, directeur-bestuurder van Zet.

13.40 uur 
Masterclass geluksgerichte zorg
Prof. dr. Hans Marcel Becker neemt ons mee in zijn uitgesproken visie op ouderenzorg. Deze echte Rotterdammer, ‘niet lullen maar poetsen’, heeft diverse verzorgingshuizen opgericht volgens het geluksgerichte zorgmodel. De cultuuromslag die dat vereist, baseert hij op vier kernwaarden: eigen regie, eigen werkzaamheid (use it or lose it!), inbreng van de ‘extended family’ en wat hij noemt de ‘ja-cultuur’, een allesomvattende positieve houding. Met zijn nadruk op eigen activiteiten, leuke initiatieven en dingen die wél mogelijk zijn, geeft Becker al jaren de aanzet tot een nieuw samenspel in de ouderenzorg.

14.10 uur
Podiuminterview over het samensmelten van formele en informele zorg in Wanroij
Henk Geene en Helma Schraven vertellen hoe je de menselijke maat in de zorg kunt terugbrengen door gebruik te maken van de sociale veerkracht onder burgers. Hun stip op de horizon: een samensmelting van de formele en informele zorg. Die bereik je door meer te denken in termen van nabijheid, kleinschaligheid, betrokkenheid én kostenbesparing door afschaffing van de regelcultuur.

Helma Schraven is manager bij Pantein. Voormalig zorgmanager Henk Geene is adviseur bij Zorgcollectief Wanroij. In zijn boek ‘Herziening van het stelsel van ouderenzorg’ pleit hij voor een radicale omslag in denken en doen.

14.30 uur
Start workshopronde 1

15.30 uur
Pauze

16.00 uur
Start workshopronde 2

17.00 uur
Borrel met netwerkgelegenheid

18.30 uur
Einde symposium

Klik hier voor het complete overzicht van de workshops tijdens het symposium en maak uw keuze.

De kosten bedragen € 75,00 per deelnemer.
Let op: voor vrijwilligers reserveren we een aantal gratis entreekaarten (25% van het totaal). Maar op=op!

LOFT Tilburg

'Het nieuwe samenspel in de ouderenzorg' vindt plaats in LOFT, Lovense Kanaaldijk 63 te Tilburg.

Prof. dr. Hans Marcel Becker

Prof. dr. Hans Marcel Becker is directeur-bestuurder van Residence Roosenburch en oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van de Rotterdamse stichting Humanitas. Bij Humanitas haalde hij ouderen 'achter de geraniums' weg, toverde eetzalen om in échte restaurants en liet de bewoners zoveel huisdieren houden als ze wilden.